Bröllopstal

Så, du är bjuden på Anders och Lindas bröllop, och vill gärna hålla ett tal, sjunga, spexa eller göra något annat för dem.

Kul! Och kanske lite nervöst?
Du vet kanske inte hur du ska börja? Eller hur du ska lägga upp det?

Nästan alla får lite skaparångest i de här sammanhangen, och då hoppas jag att de här tipsen kan hjälpa dig att komma igång, och hitta din egen ton.

Gör inget epos! Du behöver inte skriva ett entimmestal som beskriver din kompis/släkting  ända från barndomen till bröllopsdagen. Välj en enstaka händelse, som kanske bara ni var med om. På det sättet blir det också lättare att välja ett ämne, och automatiskt blir det då  ett personligt tal, och kan hållas rätt kort om du inte vill brodera ut det. Se där! Då vet du vad du kan tala om!

Nu har du ett ämne. Det är du som kan det och det är lätt att spinna ihop. Då är det sedan lättare att komma på en inledning och avslut, t.ex: ”Kära Y! Jag har känt X sedan Nittonhundrafryserfast, och för att underlätta er framtid kan jag berätta följande om X”. – – – ”och med de orden hoppas jag ert livs lycka kommer öka. Skål för brudparet!”

Eller: ”Kära brudpar!  Ända sedan vi var små har jag tänkt att Y” – – – – ”därför är jag övertygad om att X och Y kommer leva lyckliga i alla sina dagar! Skål!”

 

Stil: Din egen. Vill du göra det humoristiskt, känslosamt, spännande? Skriv och håll talet i din egen stil, och på det sätt som du själv tycker passar det du tänkte berätta om.

Tänk på en sak vad gäller humor: Ibland händer det att folk förväxlar humor med att berätta taskiga och pinsamma saker. Det är inte humor. Det som egentligen kanske inte ens borde berättats på studentskivan hör definitivt inte hemma på ett bröllop.

Som gäst är ens uppgift att fira de(n) som festen är för (i det här fallet ett brudpar), så även det här är egentligen ganska enkelt. Ställ dig själv frågan: Kommer bruden/-brudgummen skratta åt det här? Om svaret är ”Ja”, så är det bara att tuta och köra!

 

Har du frågor, funderingar eller annat, tveka inte att höra av dig till mig på toast@hagers.nu

Vi ses på bröllopet!

M.V.H,

Micke