Chansen att vinna på Lotto räknat i glas på fotbollsplan

Hur stor är egentligen chansen att vinna på Lotto? Och hur gör man den greppbar? Hur ser den ut? Och hur sugen kommer du vara på att spela efter att ha läst till slutet..?

Ett klassiskt sätt att beskriva mängder och sannolikheter är att använda fotbollsplaner och dricksglas, ibland i kombination.

Så låt oss först ta reda på hur stor chansen är att få alla rätt, 7 rätt på en vanlig svensk Lottokupong.

Tack vare https://www.matteboken.se slipper vi plocka fram vår gamla formelsamling från skolan ur gömmorna i källaren, och kan istället konstatera att chansen är så mikroskopisk som 1 på 1/(1,4871∙10-7), eller enklare beskrivet ungefär 1 på 6,7 miljoner.

Miljoner är ändå rätt abstrakta tal, många av oss har t.ex. banklån på ett antal miljoner bara för att ha någonstans att bo, vi har miljarder små mikroskopiska kryp bara i sängen, och så vidare.

Jag brukar ofta i olika sammanhang skapa bilder för att konkretisera olika saker, så även nu, så här kommer fotbollsplanerna in. Ja, du har gissat rätt: hur många glas på en fotbollsplan skulle chansen att vinna alla rätt på Lotto motsvara?

Enligt Wikipedia så är en plan i “vanligare storlek” 60×90 meter.

Jag mäter våra 3dl dricksglas och får deras diameter till 9 cm.

Om vi ska fylla en fotbillsplan med dessa dricksglas får vi alltså ihop 666 x 1000 = 666.000 glas. Det räckte ju inte långt…..vi behöver fler fotbollsplaner!
OK, så hur många fotbollsplaner behövs då?
Nu är vi ju uppe i så höga tal, så vi kan nöja oss med överslag.

Vi vill alltså visa upp 6.700.000 glas.

Vi tar:

6.700.000/666.000 = 10.06…..

Sammanfattningsvis: För att visa sannolikheten för att vinna alla rätt på Lotto behöver vi fylla drygt tio fotbollsplaner med dricksglas.

Fyll ett (1) glas med äppeljuice, alla andra med urin. Sök sen efter glaset med äppeljuice…