Gratis – en inledning

Det finns tusentals program som är helt gratis (Freeware alt. donationware, utvecklaren önskar – men kräver inte  – en donation för att täcka kostnaderna för webhotell osv. som faktiskt kostar för att du ska kunna få tag i programmet) utan reklamrutor (Ad-ware), inbyggda spionprogram (Spyware) osv. osv.

Ibland kan program utges för att vara freeware utan att vara det; det kan vara en lögn för att du ska gå på det, eller så kan programmet vara manipulerat och utlagt på att annat ställe än utvecklarens egen sida.
Det är ju förvisso ett angenämt problem att hitta och välja bland freeware, men här har vi listat en del program som vi använt och vet att det är bra.

Det bästa stället att söka på själv är http://sourceforge.net där alltfler riktiga gratisprogram samlas till en gemensam samlingsplats för såväl gemensamma som enskilda gratisprojekt.
(Andra ställen med kommersiell drivkraft, såsom download.com, kan leverera  shareware eller t.om. anti-spionprogram som blivit manipulerade till att – spionera…..)

Vissa program kan vara svåra att kategorisera, så är du exempelvis ute efter ett program för att skapa hemsidor (HTML-editor) skulle det kunna finnas under “internet” eller “design” (Mindre troligt under “text” efter som det också hanterar bilder, utformning infogande av olika objekt osv).

Så söker du något som du inte hittar, titta runt lite. Hittar du det ändå inte men har ett bra tips, hör av dig!  Leende (smiley)

Välj kategori i menyn och mycke nöje!