Myter på nätet

Precis som allt annat så finns det också en massa myter och annan falsk information på nätet. Det är ju ett perfekt sätt att få spridning på saker, och det passar mytomaner utmärkt att så enkelt nå ut till mäniskor som aningslöst vill hjälpa till (dig).

Ordet för detta är Hoax.

Som alltid annars med myter så fortsätter de att cirkulera trots att fakta presenteras. Det tycks som om bevisningen inte är lika intressant som “Ropa varg”-meddelandet…

En av många som tycks hålla i sig år efter år är den om “självhjälp” och man skulle få en hjärtattack.
http://www.hlr.nu/artikel/myt-om-hlr

I just det fallet så är myten rent livsfarlig, därför är det väldigt viktigt att rätt information sprids, och att alla aktivt hjälper till att döda myterna!

 

Hur vet jag att det inte är sant?

– De vanligaste tecknena på att det är en nätmyt är att vissa eller hela delar av texten är skrivna med STORA BOKSTÄVER.
Mytomanen tycks tro att om man skriker så går folk lättare på det.

– Andra lättgenomskådliga tecken är att man slänger sig med “polisen säger att” och andra rotlösa påståenden till orefererade källor. Det blir inte mer sant eller trovärdigt.
Vilket leder till:

– Källhänvisning:
Finns ingen länk är det med absolut största sannolikhet inte sant. Om en person vill sprida en i sitt tycke viktig information så är det ingen ansträngning för denne att lägga till en länk. Om det inte finns hänvisning är det väldigt misstänkt.

– Sök på nätet.
Det är väldigt enkelt att söka på exempelvis rubriken eller början på meddelandet och ordet hoax.

 

Vad gör jag sen?

Meddela avsändaren att det är ett falskt meddelande, och skicka med länk till bevisningen, och be denna “sprida bakåt” mot källan.

Har du fått den i mailform klicka på “svara alla” så att alla får reda på att det är ett bedrägeri.

På facebook är det bara att posta en kommentar så kan alla se. (Att folk sedan inte läser din kommentar utan fortsätter posta att de ska sprida vidare kan inte du rå för…..). Be den som postat att ta bort posten.

Du kommer att märka att detta inte alltid hjälper, men du har i alla fall gjort ditt för att göra internet lite bättre….

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *